Keď toto nie, tak čo umožní urobiť zmenu?

Koľko krát sme videli inšpiratívne video alebo prednášku alebo čítali podnetný príspevok, po ktorých sme hneď mali chuť zaviesť zmeny do života?

A koľko krát to potom len „vyšumelo“ do stratena?

To nie je výčitka. To je len konštatovanie ako to väčšinou v realite funguje z inšpiratívnymi videami, textami a prednáškami. A je to aj preto, lebo ich všade počúvame toľko, že vždy je niečo nové a nové a ešte novšie.

Napriek tomu tieto inšpiratívne impulzy sú veľmi dôležité. To čo treba zmeniť je to, ako pristupujeme k VÝBERU toho, čo naozaj pre nás „stojí za to“ a hlavne k tomu ako tú ZMENU realizovať.

Vôbec nie je ani potrebné v živote realizovať veľa zmien. Stačí niekoľko tých pre nás naozaj podstatných.

Kedy vás niečo inšpirovalo natoľko, že to spôsobilo zásadnú zmenu?

Asi to musela byť kľúčová priorita a musel tam byť nejaký systém, ako ste to zrealizovali a nezišli z cesty, aj keď sa nedarilo alebo vás zaujalo niečo nové.

Ťažkosti ako spúšťač

Často krát nás k zmene „dotlačí“ až bolesť. Či už fyzická alebo emočná. Až tieto ťažkosti sú spúšťačom a motiváciou k zmene.

A je to v poriadku, akurát treba vedieť ako tú zmenu urobiť, aby sa podarila.

Pomáha keď v tom človek nie je sám

Veľmi pomáha keď v tom človek nie je sám. Môže napr. rovnakú zmenu realizovať s kamarátom alebo vie využiť podporu kouča, mentora a pod…

Ja sám aj keď som kouč využívam služby niekoľkých kolegov/kolegýň.

A z pohľadu človeka, ktorý aj sám ľuďom pomáha s dôležitými zmenami (nielen ako kouč ale aj inou formou individuálnej spolupráce) viem, že to funguje aj kvôli:

  • je to dlhodobé – ak si napr. človek objedná niekoľko-mesačný program, tak je málo pravdepodobné, že hneď na začiatku sa vzdá,
  • accountability – keď si stanoví nejaké kroky a niekto iný o tom vie, tak je väčšia pravdepodobnosť nepodľahnutia prokrastinácii,
  • pri veľkých zmenách a veľkých cieľoch sa vždy vyskytnú aj chyby alebo nezdary a veľmi pomáha to s niekým riešiť,
  • proces veľkých a dôležitých zmien je proces kontinuálneho sledovania progresu a prispôsobovania.

Zmeny sa robia oveľa ľahšie keď poznáme fázy zmeny a sme dobre pripravení na tie kritické momenty.

A veľmi dôležitý je taký ten vnútorný záväzok, že som odhodlaná/ý vytrvať a je to môj focus.

Ak sa chcete na záver zamyslieť:

Čo konkrétne mi v minulosti pomáhalo pri robení dôležitých zmien?

Potrebujete zrealizovať zmenu, posunúť sa v živote alebo v práci ďalej, nakopnúť sa v k dôležitému cieľu? Pomáham aj v týchto témach klientom pomocou koučingu alebo individuálnych programov?

Tu sa môžete objednať na 30-minútovú bezplatnú konzultáciu, kde sa môžeme porozprávať ako by som Vám vedel prostredníctvom koučingu alebo individuálnych programov pomôcť, či sa to hodí na Vašu situáciu a môžeme aj rovno začať s Vašou témou.

Tiež môžte na tejto konzultácii zistiť viac o čom to koučing (alebo individuálne programy) je, ako to prebieha alebo ak už viete, že toto potrebujete, môžete sa priamo objednať na koučing.

Comments (0)
Add Comment